Ce este automedicația?

Automedicaţia se referă la consumul de medicamente fără a consulta un medic (produsele cu prescripţie medicală) sau un farmacist (produsele fără prescripţie medicală).
Este un fenomen extrem de răspandit în toată lumea. În România, statisticile arată că 73% dintre români îşi administrează singuri tratamente fără a consulta un specialist pentru afecţiunea respectivă. Din păcate, administrarea de medicamente fără a consulta un medic sau un farmacist implică riscuri. Iată care sunt cele mai des întâlnite.

Abuzul de medicamente. Deseori automedicaţia înseamnă abuz de medicamente. Cea mai cunoscută situaţie este cea a antibioticelor. Deşi la noi în ţară este interzisă prin lege vânzarea lor fără reţetă, românii profită de faptul că farmaciile le pot vinde în doze de urgenţă.
Antibioticele se iau de multe ori fără discernământ, chiar în cazul infecţiilor virale, când nu au efect. Rezultatele sunt distrugerea florei intestinale, slăbirea sistemului imunitar, creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice. Ceea ce înseamnă că în situaţia în care sunt cu adevărat necesare, aceste medicamente nu mai fac faţă infecţiilor.

Întarzierea stabilirii unui diagnostic exact. Automedicaţia poate amâna punerea unui diagnostic, cu efect nefavorabil pentru sănătate. De exemplu, tratarea problemelor digestive fără consult medical poate amâna diagnosticarea unui ulcer stomacal sau al unui sindrom de intestin iritabil.

Riscul apariţiei intoleranţei sau a interacţiunii dintre medicamente. În lipsa unor cunoştinţe medicale amănunţite, se pot ignora efectele adverse ale unor medicamente sau ale unor posibile combinaţii de medicamente. Consecinţele pot fi uneori atât de grave, încât necesită spitalizare, mai ales la o vârstă înaintată.

Posibile intoxicaţii. Serviciile de urgenţe medicale se confruntă cu situaţii în care pacienţii, din ignoranţă, pierd din vedere numărul pastilelor administrate şi apar intoxicaţiile. Cele mai frecvente sunt cele cu medicamente împotriva durerii şi cu antiinflamatoare.

Agravarea stării de sănătate. Automedicaţia implică riscul de a se administra un tratament nepotrivit, în lipsa unui consult medical. Astfel, tratarea cu un antidiareic a unei infecţii intestinale poate duce rapid la agravarea bolii, deoarece este tratat doar un simptom şi nu boala în sine.

Copiii şi abuzul de medicamente. Părinților li se recomandă a consulta medicul înainte de administrarea oricărui tratament copiilor și niciodată în lipsa unei prescripții medicale. În cazul copiilor, trebuie manifestată prudenţă chiar şi în folosirea ceaiurilor şi a unor suplimente alimentare, fără acordul medicului.

Toata această situaţie ne arată că automedicaţia rămâne o problemă ce poate fi gestionată responsabil de către fiecare, prin consultarea medicului (produsele cu prescripţie medicală) sau farmacistului (produsele fără prescripţie medicală).